Zakończyliśmy kolejne działanie interdyscyplinarne łączące teorię z praktyką.
Słuchacze w Kępicach mogli wysłuchać interesującego wykładu na temat staropolskiej kuchni, zwyczajów na pańskich stołach, pierwszych książkach kucharskich. Prof. Krystyna Krawiec-Złotkowska zachwyciła zgromadzonych swoją erudycją w tym zakresie i przygotowała bardzo ciekawy materiał, niekiedy kontrowersyjny i nietypowy, prowokujący do pytań (różne gatunki ptactwa i ryb na szlacheckich stołach). Wykład zaangażował uczestników i zachęcił do poznawania przeszłości.
Nasze działanie składało się także z drugiej części praktycznej. Uczestnicy projektu mogli przeprowadzić kuchenne eksperymenty i przygotować potrawy oparte na ówczesnych przepisach z Panią dr Małgorzatą Romankiewicz-Częścik. Świetne przygotowanie do praktycznego spotkania, sprawne przeprowadzenie i intrygujące efekty wspólnej pracy można zaobserwować na zdjęciach.
Cieszymy się, iż zajęcia tego typu spotykają się z ogromnym entuzjazmem. Zapraszamy do uczestnictwa w kolejnych działaniach.
Zadanie sfinansowane ze środków NIW-CRSO w ramach Rządowego Programu Wspierania Rozwoju Uniwersytetów Ludowych