Staropolskie gotowanie w Gąbinie

W Gąbinie – Gmina Ustka, ruszyliśmy z pierwszą częścią zajęć poświęconych literaturze staropolskiej, niezwykle interesującej kulturze tego czasu oraz ówczesnym tradycjom i zwyczajom tamtejszej kuchni.

Prof. K. Krawiec-Złotkowska przedstawiła w szerokim zakresie literaturę epok dawnych, szczególny akcent kładąc na obyczaje, kulturę słowa, bogactwo form i treści a także wykorzystanie nietypowych konceptów czy odniesienia ówczesnych tekstów literackich do rzeczywistości „kuchennej” tamtej epoki 🍽️

Okazuje się, że poezja Wacława Potockiego i innych twórców XVII-wiecznych może być nadal doskonałym źródłem inspiracji.

Ówczesna obyczajowość nie tylko pobudza zainteresowanie kulturą przeszłą-staropolską, ale także ubogaca nasz obecny horyzont poznawczy. Zaznajomienie się z dawnymi recepturami, wspólne gotowanie, budowanie relacji i zacieśnianie więzi międzyludzkich to szereg działań, które sprowokowała staropolska literatura.

Zadanie sfinansowane ze środków Narodowego Instytutu Wolności -CRSO w ramach Rządowego Programu Wspierania Rozwoju Uniwersytetów Ludowych.

Udostępnij ten tekst znajomym:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin